Pré- en postnatale

Een zwangerschap is meer dan alleen bevallen. Er kunnen tijdens die 40 weken allerlei klachten optreden zoals rugpijn, gezwollen benen en andere ongemakken. Het doel van de behandeling is dan ook om oefeningen en tips mee te geven om deze klachten te verhelpen of ter preventie.  

  • Circulatoire oefeningen om spataders, gezwollen voeten en krampen in de benen te voorkomen.
  • Ademhalingsoefeningen : Tijdens deze sessies leer je verschillende ademhalingstechnieken aan. Deze technieken kun je onder andere gebruiken om weeën consequent op te vangen. Als je je tijdens de bevalling kunt fixeren op je ademhaling, is het zelfs mogelijk om de pijn te reduceren.
  • Houdingsoefeningen : door een groter wordend gewicht op de buik zal je totale houding veranderen en kunnen klachten optreden in de lage rug. Door oefeningen zoals bekkenkantelingoefeningen en een goede houding zowel thuis als op het werk kunnen veel van deze klachten sterk verminderd worden.
  • Bekkenbodemspieroefeningen : deze spieren zijn belangrijk om incontinentie tegen te gaan. Tijdens de zwangerschap is het bewust worden van deze spieren het belangrijkste. Tijdens de bevalling moet je je bekkenbodemspieren goed kunnen ontspannen. Het is dus heel belangrijk om het verschil te voelen tussen spanning en ontspanning. Na de bevalling komt het er op neer om de bekkenbodemspieren zoveel mogelijk op te spannen om algemene incontinentieklachten te voorkomen.
Na deze zwangerschapsoefeningen komt de baringsles. Daarin wordt wat meer uitleg gegeven over de bevalling en de nodige ademhalingstechnieken.

  • Tijdens de arbeid : we leren een rustige en gecontroleerde ademhaling aan met nadruk op een lange uitademing. Een kortere ademhaling, nl. het puffen, wordt aangeleerd om de laatste contracties op te vangen voor de eigenlijke geboorte. Daarnaast worden er ook oefeningen en tips gegeven om zo ontspannen mogelijk te zijn.
  • Voor de eigenlijke geboorte van de baby wordt een goede perstechniek aangeleerd. Je leert hoe je op een efficiënte en energiesparende manier kan meepersen. Daarbij is de richting van het persen heel belangrijk.

Postnatale

Om te vermijden dat je na je zwangerschap en de bevalling blijvende klachten ondervindt, is het aan te raden om ook postnatale kinesitherapie te volgen. Na een bevalling zijn voornamelijk de buikspieren en de bekkenbodemspieren fel verzwakt. Het is dan ook belangrijk om deze spieren terug te gaan oefenen om problemen met de rug, bekken en/of bekkenbodemspieren te voorkomen.