Osteopathie

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode die zich baseert op principes
vanuit anatomie, neurologie, embryologie en fysiologie. De osteopaat gaat op zoek naar de
oorzaak van de symptomen. We gaan er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Er wordt gezocht
naar bepaalde onevenwichten in verschillende systemen van het lichaam. 

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen.

Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen:

  • het musculoskeletaal systeem (oa de beenderen, gewrichten en spieren)
  • het visceraal systeem (organen en hormonale systeem)
  • het craniosacraal systeem (schedelbeenderen, hersenvliezen, ruggenmergvlies en heiligbeen)
Als gevolg zullen je spieren, gewrichten, lymfebanen en zenuwbanen terug vlot kunnen functioneren. Zo helpt osteopathie de zelfregulerende krachten van je lichaam.

Een osteopaat behandelt zowel volwassenen als kinderen, sporters, zwangere vrouwen en baby’s en je kan er terecht voor uiteenlopende klachten.


Hoe verloopt de behandeling?

De eerste sessie begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek. Op basis daarvan probeert de osteopaat zich een beeld te vormen van de klacht en de omliggende situatie. Daarna volgt een onderzoek.

Omdat osteopaten het lichaam als één geheel zien, wordt je volledige lichaam onderzocht in plaats van enkel de plaats waar je pijn of last hebt. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, is het gangbaar dat de osteopaat vraagt je gedeeltelijk te ontkleden. Nadat een osteopaat de oorzaak van je klacht heeft vastgesteld, begint de daadwerkelijke behandeling.

De technieken die hij of zij hiervoor aanwent kunnen afhankelijk van het aan te pakken probleem zacht of vrij stevig zijn. Tijdens de behandeling zal een osteopaat enkel zijn handen gebruiken. Er worden geen gebruikgemaakt van elektrische apparaten of medicatie.

Een osteopathiesessie duurt gemiddeld ongeveer 45 minuten.