Manuele Neurotherapie

Bij elke bewegingsstoornis van het lichaam, speelt de wervelzuil een centrale rol. In de wervelzuil loopt het ruggenmerg. Daar komen alle prikkels van spieren, gewrichten, zenuwen en organen toe en zo kunnen die prikkels van verschillende structuren elkaar beïnvloeden. Heb je bv. een maagontsteking, dan kun je pijn hebben tussen de schouderbladen, omdat die spieren zich opspannen.

In de MNT wordt zowel gewerkt op de beweeglijkheid van de wervelkolom als op een juiste werking van het zenuwstelsel. Op die manier kan overprikkeling van organen, spieren en gewrichten afgebouwd worden. De pijn kan verdwijnen en de normale beweging en bezenuwing herstelt zich.

Technieken en behandeling:


1. Massages
In de MNT wordt een speciale massagetechniek gebruikt om de zenuwen die in en naast de spieren lopen af te dempen, zodat spieren kunnen ontspannen.

2. Mobilisaties en manipulaties
Deze worden gebruikt om de beweging van gewrichten en vooral van de wervelzuil te herstellen.

3. Zenuwreflextherapie aan de voet
Voor elke zenuw en spier bestaat er op de voet een specifiek zenuwreflexpunt. Daarom worden er regelmatig tijdens een behandeling, punten aan de voet aangedrukt. Als de zenuw/spier overprikkeld is, doet dat punt pijn. De bedoeling is om de overprikkelde zenuwen te gaan aandrukken om die terug te normaliseren. Is er bv. bij nekpijn een verband met een overbelaste lever door overprikkeling in het ruggenmerg, dan worden de zenuwreflexpunten van de nek en lever aangedrukt. Via de zenuwreflexpunten kan ook invloed uitgeoefend worden op organen en het hormonaal stelsel.

Manuele Neurotherapie combineert de zenuwreflexologie met specifieke technieken op het lichaam. Deze hebben ook een neuroreflectoir doel. Ze worden geadapteerd in ritme, amplitudo, frequentie en doelweefsel. Indicaties. Acute en chronische pijnen waarbij MNT hulp kunnen bieden zijn onder andere rug-en nekklachten, migraine en andere hoofdpijnen, spijsverteringsstoornissen, uitstralende zenuwpijnen, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, enz...

Opmerking: Manuele Neurotherapie is geen geneeswijze! Ze zijn gericht op herstel, dan wel recuperatie van functiestoornissen in het bewegings-, orgaan- en zenuwstelsel. Een functiestoornis moet hier begrepen worden als een "gestoorde werking". Dit in tegenstelling tot ziektes waarbij er ernstige veranderingen in weefsels optreden en wiens behandeling tot het exclusieve domein van de artsen behoort. Ziektes kunnen ook veel functiestoornissen met zich meebrengen. In samenwerking met de arts kan Manuele Neurotherapie hier een extra hulp zijn.